Tårnenes dag 2017

"Tårnenes dag 2017", som var en landskamp mod Finland og Sverige og løb af staben 6. maj med deltagelse af over 320 fugletårne i Finland, 73 i Sverige, samt 19 her i Danmark, så op med 420 deltagende fugletårne totalt og mere end 3000 besøgende ved tårnene, må siges at være ganske flot.


Både Finland og Sverige blev vinder af landskampen, da henholdsvis 2 tårne i Finland -
.Virolathi og .Björneborg, samt .Ottenby, Øland i Sverige alle iagttog 107 forskellige fuglearter fra deres tårne.
I Danmark vandt Verdens ende, Skagen fuglestation ligesom de 2 foregående år med 102 arter og et STORT TILLYKKE skal lyde til holdet på toppen af Jylland. Bedste tårn blev Gulstav mose med 90 arter, hvilket rakte til en delt tredjeplads i Danmark


De enkelte lande:


Finland - Torninen taisto

Finland opfandt Tårnenes dag og afholdt således arrangementet i 2017 for 24. gang. Mere end 320 tårne var med og alt i alt var der mere end 2.500 besøgende i de mange tårne.


I den sydlige del af landet var det godt vejr på dagen, domineret af solrigt vejr, mens der i den nordlige del stadig var meget sne og norden vind og derfor er der store forskelle på hvor mange fuglearter der bliver set i de enkelte tårne.
7 tårne kom over 100 arter og der var 2 vindertårne Pori's Levehkari og i Kellovuori af Virolahti begge med 107 arter. I Lapland var højeste antal 43 arter.

Alt i alt blev der observeret ca. 200 arter på dagen og de sjældneste var bl.a. Snegås, Sort Glente, Steppehøg og Sølvhejre.


Sverige - Fågeltornskampen


I Sverige var der rekord deltagelse med 74 tårne.

Vindertårnet i Sverige blev Södra Lunden i Ottenby og dermed med 107 arter og derfor også samlet vinder af årets konkurrence sammen med 2 tårne i Finland. Andenpladsen gik til Gotland hvor Stockviken kom på 102 arter, efterfulgt af et tårn i indlandet som kom på 100 arter.
Bedste fuglearter var Rødtoppet Fuglekonge, ynglende Sorthovedet måge, Sortstrubet Bynkefugl, Sølvhejre, Sort Glente og Steppehøg.


Danmark - Tårnenes dag

I Danmark blev Tårnenes dag afholdt for 12. gang og der var som sidste år 19 deltagende hold med. Eventet blev for 3. gang afholdt som en nordisk landskamp og dermed et forårsarrangement i begyndelsen af maj.


"Verdens ende" Skagen er ved at få patent på førstepladsen, da holdet for tredje år i træk blev vinder i Danmark med 102 forskellige fuglearter, hvilket er næsthøjeste antal observeret i DK, hvor kun sidste års rekordantal med hele 107 arter har været højere.


                            Verdens ende - Skagen, Nordjylland                                                                                                                   Foto: Lars Grøn


Da ikke alle hold i Danmark deltager fra fugletårne, som de gør i de to øvrige lande skal nævnes det bedste fugletårn i Danmark og det blev Gulstav mose, Fyn med 90 arter hvilket rakte til en delt tredje plads sammen med Hyllekrog, Storstrøm.
2. pladsen gik til Vest Stadil fjord, Vestjylland, som satte vestjysk rekord med 95 arter.


Der blev iagttaget mindst 175 forskellige fuglearter i den danske konkurrence, hvor de sjældneste var Rødrygget svale ved Gulstav mose og Pileværling ved Hyllekrog, men der blev også set bl.a. Steppehøg og Sort Glente.


                           Fra os der praler af det ældste tårn - Bastrup tårnet                                                                                          Foto: Alice Jørgensen
           


8 af vore i alt 13 lokalafdelinger deltog i konkurrencen og der var flest deltagere i København hvor der deltog 5 tårne, mens der var 4 med i Storstrøm og 3 i Nordsjælland. De øvrige deltagende lokalafdelinger var Vestjylland og Østjylland med 2 deltagere og Nordjylland, Nordvestjylland og Fyn med et tårn hver!


Gennem årene har omkring 65 forskellige tårne deltaget i konkurrencen og heraf har en del tårne været aktive i adskillige år, men kun 2 har været med i Tårnenes dag alle 12 år: Klydesøen, Amager og Smørmosen begge København. Skjern enge og Geddal enge har været med 11 gange og Vest Stadil fjord alle Vestjylland havde 10 års jubilæum her i 2017. 5 tårne har deltaget 9. gange.


Der var 2 debutant tårne med i 2017 – henholdsvis Præstesø tårnet og Grønjordstårnet, København hvor sidstnævnte tårn var "besat" af DOF-ungdom :-)


                     

                       Præstesøtårnet, Værløse, København            Foto: Peter Bonne Eriksen                        Rovterne ved Grønjordssøen                 Foto: Phillip Elbek             


Herunder resultatlisten for "Tårnenes dag 2017"


.VERDENS ENDE, Skagen fuglestation, Nordjylland – 102 arter
ligesom i 2016, med mange gode arter imellem som Steppehøg, Sort glente og Tejst.

STORT TILLYKKE TIL VINDEREN :-)

Nr. 2 blev

.VEST STADIL FJORD, Vestjylland – 95 arter

Nr. 3 blev
.Gulstav mose, Fyn – 90 arter
.Hyllekrog, Storstrøm – 90 arter


Øvrige tårne:

.Grønjordssøen, København – 61 arter
.Klydesøen, København – 83 arter
.Præstesøtårnet, Værløse, København – 66 arter
.Smørmosen, København – 53 arter
.Utterslev mose, København – 58 arter

.Bastrup tårnet, Nordsjælland – 51 arter
.Favrholm voldgrav – 69 arter
.Nivå strandenge, Nordsjælland – 44 arter

.Grynderup engsø, Nordvestjylland – 62 arter

.Avnø, Storstrøm – 58 arter
.Hejrede sø, Storstrøm – 77 arter

.Susåens udløb i Karrebæk fjord, Storstrøm – 73 arter

.Geddal, Vestjylland – 70 arter

.Egå engsø, Østjylland – 68 arter
.Vorup enge, Østjylland – 73 arterPå gensyn i 2018, hvor konkurrencen afvikles


Lørdag d. 5. maj fra kl. 5.00 – 13.00

Tilmelding på taarnenesdag@gmail.com