Aftentur med fuglesang, sort sol og gedemalker

”Velkommen til en dejlig sommeraften,” lød det lettere sarkastisk fra turleder Jens Ballegaard til de 14 glade vestjyder, der var mødt op ved jagthytten ved Vest Stadil Fjord kl. 20 til en aftentur. Sarkasmen skyldtes, at det var overskyet, 14 grader og med en kold blæst fra nordvest, der fik folk til at søge læ bag hytten. Blandt deltagerne var mange velkendte ansigter på Jens’ ture, men også et par nye, der fik flere nye arter på listen.

Jens erkendte i velkomsten, at der ikke er så meget fugl ved Vest Stadil Fjord på denne årstid som i træktiden. Men det blev alligevel til en del i den halve time, vi stod der. På vandfladen sås knopsvane, grågæs, toppet lappedykker og hættemåge. Dertil så vi musvåge, fiskehejre, vibe, strandskade, landsvale, engpiber og en meget venlig rørspurv, der sad og vippede længe og meget synligt i rørene. En ny deltager fik skægmejsen som ny art. Vi så også tre overflyvende gravænder og stor regnspove. Jens fortalte lidt om sortternen, idet Vest Stadil Fjord er én af artens få ynglesteder i Danmark. Her har arten ynglet i 20 år, men Jens fortalte, at i år var der kun få fugle. Der blev kigget indgående efter den, og nogle fik da også enkelte glimt af fuglen.


             

Efter en halv times tid ved hytten gik vi ned langs hegnet i venlig læ for vinden. Her holdt Jens sangfuglekursus, for sangfuglene lod sig tydeligt høre: Bogfinke, gransanger, bomlærke, gulspurv, gærdesanger, løvsanger, tornsanger, tornirisk og ringdue. Ydermere så vi hvid vipstjert, fasan og tårnfalk. For enden af læbæltet hørte nogle få rørdrum langt væk.


Undervejs fortalte Jens også om den spændende gratis app inaturalist, som er rigtig smart for dem, der ikke så naturerfarne som Jens, der kender alle fugle og vilde planter. Med app'en kan man tage et foto af en plante, en fugl eller en sommerfugl og få app'ens bud på arten. Flere downloadede den på stedet, afprøvede den på vilde blomster og kunne konstatere, at den virkede. Den skal nok blive flittigt brugt fremover af os, der downloadede den.

             


Ved 21.30-tiden holdt vi aftenkaffepause i læ af jagthytten. Derefter kørte vi til Stadil Kirke for at tage en kort obs over Stadil Fjord, der dog ikke rigtig gav noget – udover en smukt syngende solsort. Men på vejen dertil så vi agerhøne og gul vipstjert, og på vej videre mod Hoverdal en meget flot sort sol over Tim Engsø. Vi kunne også beundre skarvkolonien og så troldand på vandfladen.


Kl. 22.45 var vi fremme ved Dr. Nørbysvej i Hoverdal, hvor Jens til en start fortalte om natravnen, hvis latinske navn betyder gedemalkeren, fordi man i gamle dage troede, at det var natravnens skyld, at gederne, der gik på heden, gav så lidt mælk. Der var rigtig gang i sangdroslerne, og inde i skoven var det en dejlig, stille sommeraften, som skulle være perfekt til natravnen og dens beundrere. Men det blev en ret kort lytte-tur.


For vi var svært generet af "gnavpander", der hverken lod sig skræmme væk af myggemiddel eller myggenet, som mange havde udstyret sig med. "Gnavpanderne" tog for alvor fat, de gange, vi standsede på Dr. Nørbysvej for at lytte. Vi hørte natravn langt væk mod både syd og nord, og lidt senere midt i mellem. Så da alle havde hørt gedemalkeren, sagde Jens tak for i aften kl. 23. Det blev til i alt 48 arter på en både hyggelig og fuglerig tur.


(Ref. Jonna Odgaard)