Nyt lys på fuglenes evolution

Jon Fjeldså, som i mange år har været ansat på Zoologisk museum i København, som biolog og forsker og har bl.a. beskrevet flere nye fuglearter for verden. 21. oktober kommer han til Holstebro bibliotek og holder et  foredrag "Nyt lys på fuglenes evolution". Jon, er oprindelig fra Norge, men har i snart 50 år boet i Danmark og har bl.a. også været medlem af DOFs hovedbestyrelse i 20 år, så der er helt sikkert lagt op til et rigtig spændende foredrag, som er gratis for medlemmer af DOF!


For halvtreds år siden antog ornitologerne, at man var meget tæt på at have fundet og klassificeret alle verdens fuglearter. Slægtskabsforholdet mellem fuglegrupperne var afklaret gennem anatomiske undersøgelser (sidst på 1800-tallet) og sammenligninger med øglefuglen Archaeopteryx.


                          

I dag er vi blevet meget klogere. DNA-data, og fund af mange tusinde nye fossiler af overgangsformer mellem dinosaurer og moderne fugle, har givet nogle meget anderledes tolkninger. De gamle fuglegrupper blev, sammen med de store dinosaurer, udslættet for 66 millioner år siden, da jorden blev ramt af en asteroide. Formentlig overlevede kun nogle få fuglearter i landområderne omkring Antarktis, men de formåede meget hurtigt at tilpasse sig og udnytte de nye muligheder som opstod. Forskere ved Statens Naturhistoriske Museum har, i samarbejde med andre forskergrupper, kunnet rekonstruere dette videre udviklingsforløb, og fastslå hvordan de moderne fuglegrupper opstod og (gen)erobrede verden.


Foredraget vil beskrive hvordan 30 års forskning, med nye metoder, har frembragt en radikalt ny forståelse af hvorledes jordens mangfoldige fugleliv udvikler sig.


Fordragsholder:

 
                                    

                                                      Her Jon Fjeldså (i midten) fra Naturmødet i Hirtshals 


Jon Fjeldså, Professor emeritusPraktiske oplysninger:Dato:
Mandag den 21. oktober 2019 klokken 19 – 21

Sted: Holstebro Bibliotek, Foredragssalen

Oplægsholder: Jon Fjeldså

Pris: Gratis for storkunder og studerende, samt medlemmer af Dansk Ornitologisk Forening og Danmarks Naturfredningsforening. Øvrige deltagere kr. 50,-.

Tilmelding: Ikke nødvendigt


Arrangør: Folkeuniversitetet, Holstebro