Havens fugle

Hjælp fuglene når vinteren bider

Gennem vinteren kan fuglene have brug for ekstra hjælp
- især hvis det sætter ind med frost og haverne bliver dækket af sne.

Fuglene har stor betydning for vores haver, og haverne har meget stor betydning for vore småfugle hele året rundt. De giver liv til haverne og hvem har ikke lyttet til småfuglenes kvidren i hækken eller hørt solsorten fløjte fra tagryggen en forårsaften

Fuglene spiller en vigtig rolle for vores haver, idet de fortærer i tusindvis af insekter gennem et helt år, både som føde til sig selv men i høj grad også som føde til de kuld de opfostrer i hækken og i fuglekasserne - for du har vel fuglekasser i din have?

Vinteren i år har indtil videre været mild og fuglene har ikke de store problemer med at finde føde, men vi kommer næppe gennem denne vinter uden frost og sne. Når det sker, vil en hjælpende hånd i form af lidt ekstra foder og vand hjælpe fuglene gennem vinteren.

Det er vigtigt at være opmærksom på, at er man først startet med at fodre, skal man fortsætte vinteren igennem. Fuglene vænner sig hurtigt til at der er mad bestemte steder. Når de søger føde kommer de troligt tilbage hver dag – er der så ingen foder spilder de kostbare kræfter på forgæves ture.

Æbler til solsortene og de andre drosler
Sidste vinter bød på overvintrende drosler, og der er også drosler der overvintrer i år. Æbler er en stor lækkerbisken for solsorten og andre drosselfugle, og her i haven ser vi tit besøg af sjaggere, som slås med solsorterne om æblerne. De foretrækker ikke bestemte sorter og det gør ikke noget at æblerne har en brun plet eller to. Prøv at lægge to æbler ud på plænen, på den måde undgår man at solsortene bruger alt deres energi på at slås om et æble. Kommer der så et tykt lag sne, må man ud og skovle et område på græsplænen frit, så æblerne ikke forsvinder ned i den hvide dyne. I æblerne er der både vitaminer og væde. Spørg hos grønthandleren, om han har gamle overskudsæbler, hvis du ikke selv har nogle tilbage fra efterårshøsten. Gammelt brød rummer til gengæld ikke meget næring og energi, selv om det nok skal blive spist.

Glem ikke vandet
Fuglene har ikke kun brug for føde, de behøver også frisk vand, som er en mangelvare, når frosten sætter ind. Du får mange flere fugle i din have, hvis der er adgang til frisk vand. Find en stor lav skål eller et fad, som kan tåle at stå ude. Klip et stykke kraftigt plastic til (for eksempel fra en plastpose), så det er lidt større end skålen og læg det i bunden af denne. For synlighedens skyld har jeg her valgt en plasticpose i en kraftig farve; det vil falde bedre ind i omgivelserne med en i en lidt mere neutral kulør! Fyld skålen med lunkent vand, så har fuglene noget at drikke af i løbet af dagen. Efterhånden vil vandet fryse til is. Fjern isblokken næste morgen - eller når vandet er frosset. Det er nemt at tage plastic og is op og fylde frisk vand på igen.

Lav dine egne mejseboller med masse af fedt i
Fedtet er det vigtigste, for det er der fuglene finder det meste af energien. I de fabriksboller er der sjældent over 2000 kJ pr. 100 g, i flere produkter sikkert langt under. Til sammenligning er energiindholdet i solsikkefrø omkring 2300 kJ og i jordnødder 2400 kJ og en hjemmelavet mejsebolle kan let bringes til at indeholde op til 2500 kJ.

Det er ikke underligt at fuglene foretrækker de hjemmelavede mejseboller - især når frosthårde boller kræver ekstra arbejde.

Der er ingen fast opskrift på mejseboller. Alt hvad småfuglene gerne vil spise, kan puttes i dem. Det handler blot om at lave boller, som indeholder energi, og kan lokke fuglene til. Det er vigtigt, at det fedt man anvender, er usaltet. Fuglene tåler ikke for meget salt. Oksetalg hævdes at være bedst ( kan købes hos slagteren ). Talgen kræver dog lidt ekstraarbejde, da den først skal afsmeltes og hærdes. Smelt den i en gryde over lav varme, lad den afkøle godt, smelt den så igen, og afkøl igen. Inden den i anden omgang er helt afkølet, tilsættes ingredienserne. Den lette løsning er dog at købe en pakke usaltet svinefedt, som let kan smeltes.

Basisingredienserne kunne være :

- 500 g svinefedt
- 200 g havregryn
- 100 g hvedemel
- 200 g hakkede jordnødder
- 100 g solsikkefrø
- 100 g frøblanding

Frø og frugt
Fedtet kan serveres rent, men bollerne bliver kun bedre, hvis der tilsættes lidt godt. Solsikkefrø, hampefrø, hakkede jordnødder og vildfugleblanding er gode sager. Bemærk dog, at de billige vildfugleblandinger indeholder mange hvedekerner, som de færreste småfugle gider spise. Man kan også tilsætte rosiner eller anden tørret frugt, det vil især glæde droslerne.

Mel og gryn
For at binde ingredienserne sammen tilsættes mel eller havregryn. Mejsebollerne må dog ikke blive for tørre og faste, for så vil fuglene ikke have dem. Havregryn suger mere fedt end hvedemel, så der skal ikke tilsættes så meget af det.

Servering
Inden afkøling presses den færdige fedtblanding f.eks. ind i fyrrekogler, der ophænges i buskene. Man kan også anvende net, kokosnøddeskaller eller yoghurtbægre. En dekorativ løsning er at tage en birkestamme (30-40 cm) og bore en række huller (3-4-5 cm i diameter), og så fylde dem op med fedtet. Til f.eks. spætmejser kan man smøre fedtet direkte på træstammer.

Fedtblandingen opbevares i fryseren, indtil det skal bruges.