Tårnenes dag 2024 - Indbydelse

Så er der en god måned til der igen skal dystes i ”Taarnenes dag”, som bliver den 18. udgave i Danmark. Konkurrencen er som tidligere år en nordisk landskamp mod Finland og Sverige, som kalder deres dyst henholdsvis ” Torninen Taisto” og ”Fågeltornskampen”.

Konkurrencen går ud på at se fleste forskellige fuglearter fra det fugletårn og/eller i Danmark observationspunkt som man har valgt at deltage fra.


Tårnenes dag afholdes:

Lørdag d. 4. maj i tidsrummet fra kl. 5.00 – 13.00

Tryk her for: Tilmelding til Tårnenes dag

Opdateringer med mere vises på Tårnenes dags Facebook side.

 

 

 

Hvad er Tårnenes dag?


Formålet med ”Tårnenes dag” er at udbrede kendskabet til fugle og invitere interesserede med til en spændende konkurrence hvor man hjælpes ad med at spotte flest mulige fuglearter fra sit valgte ”tårn”. Der er også god tid og mulighed på dagen for at snakke om trækfuglene, som netop først i maj trækker i stort tal gennem landende for at nå frem til deres ynglepladser.

Har man ikke deltaget i ”Tårnenes dag” eller tidligere hørt om konkurrencen, så kan det oplyses at det er et fugleevent, hvor en gruppe fugle interesserede, som ønsker at deltage i konkurrencen tilmelder et ”fugletårn” eller udkigspunkt og fra dette sted/punkt har man således 8 timer til at observere og nedskrive de forskellige fuglearter, som kommer forbi.

Konkurrencen er opfundet i Finland hvor første konkurrence afholdtes i 1994. I Danmark er konkurrencen afviklet årligt siden 2006. De første år frem til 2014 afholdtes i august måned, men fra 2015 blev det til en nordisk landskamp mod Finland og Sverige og derfor afholdes den nu i begyndelsen af maj i stedet.

I Finland er der normalt rigtig mange tårne med og i Sverige er der normalt 80 – 90 tårne med, mens deltagerantallet her i Danmark typisk har ligget omkring 15-20 tårne.

Hvis du har prøvet at deltage i ”Tårnenes dag”, vil du vide at det er en ret spændende konkurrence at deltage i. At konkurrencedagen ligger først i maj, hvilket vil sige midt i træktiden og i den periode hvor alle afrikatrækkerne returnerer er et bevidst valg, da det på dette tidspunkt er størst mulighed for mange arter og spændende oplevelser.

”Tårnenes dag” er:

• God måde at promovere fugle
• Sætter fokus på fugle og lokaliteter på en god måde
• Alle hjælper til i ”tårnet”
• Hyggelig og afslappet dag, hvor der også er tid til en snak med besøgende
• God mulighed for at fabrikere artikler og omtale på lokalafdelingernes hjemmesider

 

Her et lille tilbageblik: ”Sådan gik ”Tårnenes dag 2023”

Antallet af deltagende ”Tårne” var det næstlaveste i de år, som eventet har været arrangeret i Danmark. Selvom der ikke var så mange hold denne gang, så er de deltagerne fint spredt ud over hele landet og der var således ”tårne” med i 7 af DOFs 13 lokalafdelinger.

Lokalafdeling

Antal deltagere

København

4

Storstrøm

2

Vestjylland

2

Nordjylland

1

Nordsjælland

1

Nordvestjylland

1

Østjylland

1



En af de faktorer, som er stor indflydelse på ”Tårnenes dag” er vejret og da var 2023 en udfordrende en af slagsen for de fleste af de deltagende tårne, idet det fra morgenstunden var ret køligt kun 3 – 4 grader tillige med en strid østenvind, samt at der nogle steder i landet også var regn. Dette fordrer jo ikke til en fin fugledag, men da størstedelen af deltagerne har været med adskillige gange, så ved de at man skal klæde sig godt på og at fuglene er derude alligevel, så trods udfordringerne, så fik alle en god dag og mange fugle i bogen. ?

Sidste års vinder blev:

Verdens ende, Skagen, Nordjylland hvor der blev iagttaget 98 forskellige arter på konkurrencens 7 timer, med fine arter, som Gulirisk, Havlit, Lærkefalk, Mallemuk og Broget Fluesnapper.
Ovennævnte er et ”udsigtspunkt” som har muligheden for at deltage i Danmark. På de næste to pladser kom et par ”rigtige fugletårne”, som begge kom op på 78 arter:

Klydesøen, København og Værnsandetårnet, Vestjylland

Og herunder de øvrige deltagende tårne + antallet af spottede fuglearter:

Præstesøen, København – 70 
Smørmosen, København – 36
Utterslev mose, København – 50
Hellebæk Kohave, Nordsjælland – 64
Grynderup engsø, Nordvestjylland – 62
Gedser Odde, Storstrøm – 50
Hejrede sø, Storstrøm – 73
Vest Stadil fjord, Vestjylland – 71
Egaa engsø, Østjylland – 50

Alle ”tårne” fik nogle rigtig fine fuglearter krydset af, kan nævnes at Klydesøen havde alle 5 arter lappedykkere og ellers en liste her over nogle af de arter, som ”tårnene” meldte tilbage med: Rovterne, Havørn, Fiskeørn, Nattergal, Mursejler, Gøg, Lærkefalk, Bjergand, Tinksmed, Broget Fluesnapper, Klyde, Sortterne, Kaspisk måge og Skestork.



Nordisk landskamp

Specielt i Finland, som opfandt eventet og kørte den 28. konkurrence i 2023 er ”Tornien taisto” et stort arrangement hvor 315 tårne deltog. Sverige, som kalder deres dyst ”Fågeltornskampen” havde rekorddeltagelse sidste år med 86 ”tårne” og med de 12 tårne i Danmark, så var alt i alt omkring 410 ”fugletårne” i sving med at tælle fugle.

Alene i Finland regnede med, at over 3.000 deltog eller besøgte et fugletårn på dagen, så sjovt at tænke på: ”at så mange ”ornitologer” står tidligt op denne første lørdag i maj og tager ud at se fugle sammen med gode fuglevenner”

Vinderen i den nordiske konkurrence blev i 2023 et svensk ”tårn” – Hångersudde ved Hornborgasjøn”, som spottede” 110 forskellige fuglearter, mens 2. pladsen gik til Kristiinankaupunki i Finland med 108 arter.

 
Vær med i Tårnenes dag 2024 - Saml et hold og find et ”fugletårn”

Håber du/I kunne blive fristet til at deltage i en spændende dag, hvor rigtig mange ornitologer i norden står tidligt op og ser på fugle. På ”Taarnenes dags” Facebook side kan du læse kommentarerne umiddelbart efter sidste års konkurrence og de indikerer jo at ”Taarnenes dag” altid er et spændende arrangement, som de der har været med tidligere, ser frem til at deltage i.

DOF-Vestjylland er tovholder på arrangementet og håber at modtage mange tilmeldinger på taarnenesdag@gmail.com og er der spørgsmål til konkurrencen, kan de også rettes dertil.

• ”Taarnenes dag – Facebook” er stedet hvor tilmeldinger, resultat, mv. formidles

Håber at lokalafdelingerne og tidligere deltagende ”Tårne” vil hjælpe med til at formidle arrangementet på hjemmesider og Facebook, lokalt rundt i landet, så vi kan få en god og spændende dag med mange deltagere.

 

Tårnenes dag i Vestjylland


DOF-Vestjylland har alle år siden arrangementet startede i 2006 haft deltagere med i ”Tårnenes dag”. I alt 7 forskellige tårne har deltaget gennem årene: Hestholm og Lønborggaard tårnet i Skjern enge. Gørding tårnet og fugletårnet ved Felsted odde i Felsted kog, Bjerg Thomsens hytte, Vest Stadil fjord, Geddal enge og endelig det nye Værnsande tårn på Værnengene.

I 2016 deltog 4 ”tårne” i Vestjylland, men ellers har der de fleste år været 2 – 3 deltagende ”tårne” og da vi lokalafdelingen synes det er en rigtig god og spændende aktivitet, som alle kan være med til, så er DOF-Vestjylland vært for forplejningen i tårnene i vores lokalområde på dagen.



  "Tårnenes dag 2023 - bød på en kold og blæsende morgen, her lidt efter kl. 5.00, med en gryende morgensol i øst og i læsiden ;-)!"


I 2024 konkurrencen er der på nuværende tidspunkt 2 lokale tilmeldte ”tårne”, men vi håber da flere kunne tænke sig at være med!

• Værnsandetårnet er med for 3. gang og med en superfin 2. plads i 2023 med 78 forskellige fuglearter bliver det spændende hvad det kan blive til i år.

• Vest Stadil fjord deltager for 16. gang. Sidste år blev det til 71 arter og der er gennem årene spottet mellem 52 og 95 forskellige arter på ”Tårnenes dag”. Ved Vest Stadil fjord er der lavet en total liste for alle år og den viser at der i forbindelse med ”Tårnenes dag” er observeret hele 147 forskellige fuglearter!


Der vil som tidligere år også blive arrangeret en ringegruppe mellem de lokale tårne og alle som har lyst er meget velkomne til at møde op og deltage i konkurrencen med at finde/spotte fuglearter fra de respektive ”tårne”.


Så hermed Velkommen til at deltage i ”Tårnenes dag 2024” i Vestjylland og fint hvis vi fik flere deltagere med.


Med håbet om fint vejr og en god dyst!


God fornøjelse